Artikel Onmisbaar: Calamiteitenplan

In de digitale wereld is cyberbeveiliging cruciaal voor het waarborgen van de continuïteit en veiligheid van (gemeentelijke) diensten. Afgelopen maand werden wij allemaal herinnerd aan de kwetsbaarheden die onlosmakelijk verbonden zijn aan het digitale tijdperk door de verstoring bij CrowdStrike. Gelukkig hebben wij bij GemeenteOplossingen en onze klanten daar geen last van gehad. De gebeurtenis onderstreept wel opnieuw het belang van een goed calamiteitenplan. 

Wat doet GO om het risico te beperken
Bij GemeenteOplossingen nemen we de beveiliging van onze systemen en diensten zeer serieus. We beschikken over een uitgebreid calamiteitenplan dat ervoor zorgt dat we snel en effectief kunnen reageren op eventuele incidenten.
Ook onze werkwijze met de OTAP-straat, test- en uitrolprocedures (in lijn met ISO 9001, ISO 27001 en de BIO) zorgt voor een gecontroleerd systeem, waardoor (grote) onderbrekingen tot een minimum beperkt blijven.

Calamiteitenplan
Zoals genoemd beschikt GO over een uitgebreid calamiteitenplan. Dit plan omvat onder andere:

  • Continue Monitoring: We houden onze systemen 24/7 in de gaten om verdachte activiteiten vroegtijdig te detecteren.
  • Preventieve Maatregelen: We implementeren de nieuwste beveiligingstechnologieën en best practices om potentiële bedreigingen te voorkomen.
  • Snel Herstel: In het geval van een incident hebben we procedures klaarstaan om snel te reageren en de impact te minimaliseren, denk hierbij bijvoorbeeld aan een accurate back-upprocedure.
  • Regelmatige Training: Ons team blijft up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen in cyberbeveiliging door middel van voortdurende training en educatie.

We moedigen al onze klanten aan om ook een calamiteitenplan op te stellen en regelmatig te evalueren. Een goed doordacht plan kan het verschil maken tussen een snelle hersteloperatie en een langdurige onderbreking van diensten.

Wij staan ook graag voor u klaar om u te ondersteunen met het calamiteitenplan. We denken graag met u mee over oplossingen voor scenario's zoals internetuitval, niet-functionerende camera's, of problemen met sprekers- of stemregistratie.

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op of bezoek onze website.